Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Knipoogdag: Cultureel Stadsfestival

Zondag, 27 maart 2022: Antwerpen

Datum: 27/03/2022
Plaats: Antwerpen
Adres: Zetel Cultuursmakers LHE: Kerkplein 21 B, 3920 Lommel
Plaats van bijeenkomst: Busuitstap naar stadsfestival ‘Knipoogdag’ in Antwerpen
Prijs leden: € 50, inclusief busvervoer vanaf de gekende vertrekplaatsen, volledig gegidst programma en een lekkere lunch (incl. water, andere dranken extra!
Prijs niet-leden: € 56, inclusief busvervoer vanaf de gekende vertrekplaatsen, volledig gegidst programma en een lekkere lunch (incl. water, andere dranken extra!
Type: Groepsbezoek

Inschrijving: vóór 27 februari bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling

Zoals elk jaar organiseert Cultuursmakers in het voorjaar een Knipoogdag in een Vlaamse stad met cultureel en toeristisch aanbod, waarbij vaak ook aandacht gaat naar wat er in het ommeland te zien is. Dit jaar wordt onze bestemming Antwerpen en randgemeenten, waar het voor onze vereniging 100 jaar geleden begon.

Cultuursmakers Leopoldsburg / Hechtel-Eksel zal dit jaar zelf een bus inleggen vanaf onze gebruikelijke opstappunten, Hasselt (Kinepolis), Houthalen (carpool parking) en Hechtel (De Schans). Onze afdeling neemt deze kost volledig voor haar eigen rekening.

In de voormiddag bezoeken we onder leiding van bekwame gidsen de Tentoonstellingswijk, met als thema: ‘modern wonen van toen!’

In het zuiden van de stad ligt een unieke wijk met modernistisch ideeëngoed: de Tentoonstellingswijk. Eeuwenlang was dit gebied een groene zone aan de zuidelijke rand van Antwerpen. De Olympische Spelen van 1920 en de wereldtentoonstelling van 1930 brachten er een definitieve ommekeer. Dit stadsdeel werd een staalkaart van uiteenlopende visies op het moderne wonen van toen: pareltjes van nieuwe zakelijkheid naast sociale woningbouw volgens de meest vooruitstrevende principes. We bekijken onder meer gebouwen van moderne architecten: Eduard Van Steenbergen, Leon Stijnen, Huib Hoste en anderen.

Lunchen doen we in restaurant ‘De Comptoir’ in Wilrijk waar we al meermaals hartelijk ontvangen werden. Thierry doet voor ons speciaal de voordeur open en start de fornuizen. Hij serveert ons aspergesoep gevolgd door kipfilet met pepersaus en een slaatje of schelvis met wittewijnsaus en prei. Water inbegrepen en afgerond met koffie of thee! Andere dranken zelf te bestellen en af te rekenen.

 In de namiddag wandelen we met een gids door de bakermat van de havenmetropool: ‘Kant en wal herschapen.’

We wandelen vanaf ‘Het Steen’ langs de Scheldeboord, Het Eilandje en het Schipperskwartier. Ondertussen vertelt onze gids over het ontstaan en de groei van de historische wijken aan de Schelde. Door de eeuwen heen kregen de oever, duinen en vlieten een metamorfose. Je ontdekt delen van de burchtwal, mooie gevels, vreemde straatnamen, de schilderachtige Napoleontische dokken … . De mooie Sint-Pauluskerk schittert omringd door nostalgische zeemanskroegen, oude pakhuizen en indrukwekkende havengebouwen. Ook de toekomstplannen voor deze wijk komen aan bod. Kortom, het nog steeds fel kloppende hart van het oude Antwerpen!

Inschrijving: vóór 27 februari bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling

<
>
x