Ensor in Brussel?

2024 is het jaar van James Ensor, de wereldberoemde kunstenaar uit Oostende. 75 jaar geleden overleed hij, na een lange en erg vruchtbare carrière. Het Ensorjaar brengt een eerbetoon aan Ensor met 3 hoofdtentoonstellingen. Een in Oostende, een in Brussel en een in Antwerpen.

In Oostende
Met de tentoonstelling 'Rose, rose, rose à mes yeux' brengt Mu.ZEE in Oostende de eerste expo ooit gewijd aan de stillevens van Ensor. Ensors werk vormt het kantelpunt: hij maakt zich los uit de conventies van het genre en het beeld lost op in licht en kleur. Werken van James Ensor uit private en publieke collecties uit binnen- en buitenland worden tentoongesteld naast meer dan 120 andere werken van o.a. Antoine Wiertz, Frans Morelmans, Léon Spilliaeert en Frits Van den Berghe tot Jean Brusselmans, Marthe Donas en René Magritte.  

In Brussel
In Brussel loopt van 22 februari tot 2 juni de expo 'James Ensor. Inspired by Brussels. In deze tentoonstelling ontdek je hoe de stad Ensors eigenzinnige en kenmerkende beeldtaal mee heeft gevormd.

Je krijgt een boeiende inkijk in de academiejaren van de kunstenaar, zijn handel en wandel in de stad, zijn vriendenkring, mecenassen én de tentoonstellingen van Les XX, het kunstenaarscollectief waarvan hij mee de oprichter was. Waar vindt dit alles plaats? In de tentoonstellingsruimtes van KBR. Deze waren in de 19de eeuw het voormalig Museum voor Moderne Kunst. Een unicum dus, want Ensors werken worden terug tentoongesteld waar ze voor de eerste keer aan het grote publiek werden getoond!

Zin om samen met Cultuursmakers naar deze expo te gaan?

Noteer dan zaterdag 27 april in je agenda voor een gegidst bezoek aan de expo met inleidende voordracht. Inschrijven kan bij een van de deelnemende Cultuursmakers-groepen:

Wie op eigen houtje naar de expo gaat, neemt best z'n Cultuursmakers-pas mee. Leden genieten immers van een toegangskorting op vertoon van hun lidkaart, ze betalen 11 euro i.p.v. 15 euro. 

 

<
>
x