Straffe madammen bij Cultuursmakers
Eigenlijk zouden we op vrijdag 8 maart liever niet stil staan bij ‘Internationale Vrouwendag’. Dat zou betekenen dat de emancipatie van vrouwen in onze samenleving ‘rond’ is. Maar, jammer genoeg krijgen vrouwen nog steeds niet altijd en overal dezelfde rechten en kansen als hun mannelijke tegenhangers. Zelfs niet in de cultuur- en kunstensector. En daarom zetten we bij Cultuursmakers op 8 maart toch graag enkele straffe culturele activiteiten met straffe madammen in de kijker.
- Op vrijdag 8 maart organiseert Cultuursmakers Wervik een avond met de reisverhalen van avonturierster Stefanie Van Broeck. Samen met Niels Weltens fietste ze van België tot Noorwegen, door IJsland, van Canada tot Mexico en bij terugkeer in Europa van België naar Slovenië. Stefanie en Niels verzamelden onderweg onvergetelijke momenten: van adembenemende landschappen en bijzondere ontmoetingen tot uitdagende obstakels en grensverleggende ervaringen.
- Op dinsdag 12 maart brengt doctor in de Kunstwetenschappen Tamara Ingels een lezing over James Ensor bij Cultuursmakers Keerbergen. Tijdens deze boeiende lezing vertelt Tamara waarom James Ensor (1860-1949) een sleutelfiguur is in de moderne kunstgeschiedenis en waarom deze Oostendenaar pur sang zich niet zomaar in een hokje laat stoppen.
- Ontdek straffe vrouwenverhalen over schilders Catharina van Hemessen of Clara Peeters of straffe dames in de zorgsector zoals Constance Teichmann en Ida Van der List of commerçante Martina Plantijn. Je hoort hun verhalen tijdens een wandeling met onze gidsen van Cultuursmakers Antwerpen SurplAce voor de rondleiding ‘Straffe Madammen’ in Antwerpen. Er zijn rondleidingen op woensdag 13 en zondag 17 maart.
- Op donderdag 14 maart organiseert Cultuursmakers Kruishoutem in samenwerking met het Europees Cartoon Centrum een lezing van journaliste Catherine Vuylsteke. ‘Draw for Change’ vertelt het verhaal van Mar Maremoto, Ann Telnaes, Rachita Taneja, Doaa El-Adl, Victoria Lomasko en Amany Al-Ali, zes vrouwelijke cartoonisten uit de in Cannes bekroonde gelijknamige docuserie. De cartoonisten komen uit diverse werelden en behoren tot verschillende generaties. Ze zetten zich gezamenlijk af tegen patriarchale overtuigingen, autoritaire leiders, conservatief denken, religieuze wetten en machocultuur. Met humor, durf en originaliteit treden ze de wereld tegemoet. Catherine Vuylsteke bracht met elk van hen vele uren door, luisterend naar de pijnlijke herinneringen, aandoenlijke anekdotes, momenten van geluk en triomf van de cartoonistes. Maak tijdens deze transmediale avond kennis met deze boeiende en moedige vrouwen die elk op hun manier met hun potlood de strijd aan gaan.
Onze volledige activiteitenkalender vind je op www.cultuursmakers.be/activiteiten.